PROFESSZIONÁLIS HEGESZTÉSTECHNIKA MÁR 20 ÉVE

KERESKEDELEM

VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN GYÁRTÁS

FÉMMEGMUNKÁLÁS

VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN

A vegyestüzelésű kazán Vegyestüzelésű kazán üzembehelyezése Vegyestüzelésű kazán üzemeltetése A vegyestüzelésű kazán karbantartása
VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN ÜZEMELTETÉSE

A központi fűtő berendezés üzemeltetése nemcsak egyszerű tüzelési feladat, hanem hozzátartozik a berendezés üzemének ellenőrzése, felügyelete, tisztítása és karbantartása. Begyújtás előtt győződjünk meg arról, hogy a berendezés teljesen fel van-e töltve vízzel megfelelő állásban vannak-e az elzáró szerkezetek.

Szivattyúsfűtés esetén még a begyújtás előtt győződjünk meg a szivattyú áramellátásáról. Ennek elmulasztása a berendezés nem megfelelő működéséhez vezethet, ha később a már forró kazánba hirtelen sok hideg víz áramlik.

Kazán begyújtás:

a./ A kazán alulról történő begyújtásakor a rostély hátsó részét töltsük meg fával vagy szénnel. Az elülső harmadára helyezzünk megfelelő mennyiségű összegyűrt papírt vagy 2-3 db alágyújtóst, erre 1-2 marék száraz, puhafát és néhány darab hasított tűzifát. Az így bekészített tüzelőanyagot meggyújtjuk és megvárjuk, amíg a tűzifa vagy szén begyulladt, majd az égő részre óvatosan 1-2 hasábfát vagy lapát szenet rakunk. Amikor már ez is meggyulladt a tüzelést további tüzelőanyag pótlásával folytatjuk.

b./ Felülről történő begyújtáskor, melyet a magasabb kátránytartalmú szenek, brikettek tüzelésekor célszerű alkalmazni. Töltsük meg a kazán tűzterét a tűztér ajtón keresztül szénnel, amely lehetőleg ne legyen poros. A szén tetejére rakjunk megfelelő mennyiségű összegyűrt papírt vagy 2-3 db alágyújtóst, 1-2 marék aprófát és néhány db tűzifát. Gyújtsuk meg a tüzet, majd ha a tűzifa is begyulladt, tegyünk az égő részre 1-2 lapát szenet. Ha ez is begyulladt, csukjuk be a tűztér ajtót. A szükséges levegő a rostélyon és a kinyitott hamutér ajtón keresztül jut el a tűzhöz. A felszabaduló gázok elégetéséhez szükséges szekunder levegőt a tűztér ajtón lévő elemmel tudjuk beállítani.

A kazán kezelése semmi más beavatkozást nem igényel, mint hogy a tüzelőanyagot időnként pótolni kell és a hamut, salakot el kell távolítani.

FIGYELEM!

A tűztér ajtó szigetelése kiváló minőségű kerámiaszálas vagy vermikulit szigetelőlappal van ellátva mely 1200Co-ig hőálló!

A szigetelést mechanikai hatás nem érheti mert a felülete megsérülhet!

Ezért kérjük a saját érdekükben, a tüzeléskor erre figyeljenek oda, mert a jótállás az ilyen eredetű hibákra a nem rendeltetésszerű használatra nem érvényesíthető!

Teljesítmény:

A kazán teljesítményét a felhasznált tüzelőanyag minősége, fűtőértéke is nagyban befolyásolja, de a tüzelés módját is gondosan ki kell kísérletezni, be kell gyakorolni. Lényegesen nagyobb a berendezés teljesítménye, ha nagyobb fűtőértékű feketeszénnel (5800-6000 kcal/kg) tüzelünk, mint egy alacsonyabb fűtőértékű (3600-3800 kcal/kg) barnaszén esetén.

A fa égési folyamatának jellemzői:

A kazán maximális teljesítménye és hosszú élettartama a lehető legszárazabb fa tüzelésével érhető el. Az ideális a 20% alatti nedvességtartalmú (légszáraz) tüzifa, amely ezt az állapotot fedett, szellőzött helyen tárolva kb. 2 év alatt éri el. A fa fűtőértéke a nedvességtartalommal jelentősen, akár 40-50% -kal is csökken, ezzel párhuzamosan csökken a kazán teljesítménye, és növekszik a tüzelőanyag felhasználás.

Pl.:
A 20% nedvességtartalmú akácfa fűtőértéke: kb 15000 kj/kg (4,17 kwh)
A 40% nedvességtartalmú akácfa fűtőértéke: kb 10000 kj/kg (2,78 kwh)

Fontos tudni továbbá:

A nagy nedvességtartalmú fa rosszul ég, erősen füstöl, a kazán tűzterében és füstjárataiban fokozza a kátrány kicsapódását és a kondenzációt, ezáltal csökkenti a kazán és a kémény élettartamát.

A szén, illetve fa teljes átégése után további tüzelőanyag rárakással a fűtési idő tovább növelhető, de szén esetében a jobb hatásfokú és korommentes elégetés céljából az újbóli begyújtás ajánlott. Fatüzelésnél rárakáskor törekedjen a tüzelőakna minél teljesebb feltöltésére, és gondoskodjon a tűz élesztéséről.

 

További tudnivalók a vegyestüzelésű kazánokhoz >>>


Vegyestüzelésű kazán, kazángyártás, kazán árak, akciós kazán. Hegesztéstechnika, hegesztéstechnikai, gépek, berendezések, felszerelések, hegesztőgépek, hegesztőgép, gép, szerszámok, szerszám, kisgép, Kaposvár, Dombóvár, Somogy, megye, HEG-FOR, munkavédelem, munkavédelmi, munkaruha, forrasztás, légtechnika, bosch, fúrógép, kézi, ipari, csiszolástechnika, kazán árak, csiszológép, mérőeszköz, szerviz, kölcsönzés, palást, hegesztéstechnika, hegesztéstechnikai, gépek, berendezések, felszerelések, hegesztőgépek, hegesztőgép, gép, szerszámok, szerszám, kisgép, vegyestüzelésű kazán Kaposvár, Dombóvár, Somogy, megye, HEG-FOR, munkavédelem, munkavédelmi, munkaruha, forrasztás, légtechnika, bosch, fúrógép, kézi, ipari, csiszolástechnika, csiszológép, mérőeszköz, szerviz, kölcsönzés, palást, hegesztéstechnika, hegesztéstechnikai, gépek, berendezések, vegyestüzelésű kazán