PROFESSZIONÁLIS HEGESZTÉSTECHNIKA MÁR 20 ÉVE

KERESKEDELEM

VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN GYÁRTÁS

FÉMMEGMUNKÁLÁS

VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN

A vegyestüzelésű kazán Vegyestüzelésű kazán üzembehelyezése Vegyestüzelésű kazán üzemeltetése A vegyestüzelésű kazán karbantartása
VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN ÜZEMBEHELYEZÉSE

A kazánt csak olyan helyiségekbe lehet beépíteni, ahol megfelelő méretű kéményhez és a fűtési rendszerhez is a csatlakozási lehetőség ki van alakítva, a padló és falburkolatok nem éghetőek a kazán 1,5 m-es körzetében.

Kémény:

A központi fűtésű kazánok részére külön kéményt kell létesíteni, amely a kazánok teljesítményéhez van méretezve, kivitelezése kellő gondossággal, tömörzáróan történt, és ezt a helyi illetékes kéményseprő határozatban véleményezte. A kémény feladata részben az égéshez, szükséges levegő átszívása a tüzelőrostélyon, az égő fa vagy szénrétegen, másrészt a füstgázoknak az elvezetése a szabadba. Az égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből biztosítjuk, ahol a kazánt telepítettük. Ezért itt biztosítani kell a levegő szabad beáramlását, és megfelelő utánpótlását. A kazán huzatigénye: min. 20-30 Pa. (02- 03 mbar). A kazán füstcsövét lehetőleg egyenes csődarabbal jól illeszkedően, hézagmentesen csatlakoztassuk a kéményhez. A kémény keresztmetszete nem lehet kisebb a kazán füstcső keresztmetszetétől, és min. 7-8,5m magas a padlószinttől (ajánlott). Ne feledkezzünk meg a füstcső megfelelő rögzítéséről!

Fűtési rendszer:

A vegyestüzelésű kazánhoz kapcsolódó melegvíz fűtési rendszer kialakítását – az épületgépész tervei alapján - csak gyakorlattal - bíró szakemberrel végeztessük el. A kazánt akár gravitációs, akár szivattyús rendszerhez kapcsolhatjuk. A berendezés nyitott, vagy zárt fűtési rendszerhez is csatlakoztathatjuk, de ilyen esetben a szükséges biztonsági berendezéseket be kell építeni!

A fűtési rendszer üzemi nyomása max.2,5 bar!

A kazánt a fűtési rendszerhez két 2"-os karmantyúval csatlakoztathatjuk.

Zártrendszerű beépítés esetén az alábbi szerelvények beépítése javasolt: Termikus biztonsági szelep, túlhevülés elleni védelem (Pl.: JBV1)

A vegyestüzelésű kazán túlmelegedés elleni védelme:

A kazánt minden esetben úgy kell beépíteni, hogy üzemzavar (pl. keringető szivattyú leállása meghibásodás áramkimaradás miatt) ne következhessen be a túlmelegedése, ezáltal a kazán ne kerülhessen a megengedettnél nagyobb túlnyomás alá. A Sárkány vegyestüzelésű kazánok úgy lettek kifejlesztve, hogy a kazán tetején (a kazán vízterétől függetlenül) kialakításra került egy biztonsági víztér, amely biztosítja a kazán túlmelegedés elleni védelmét az erre megfelelő direkt működésű biztosítószelep felszerelésével, beépítésével együtt (Pl.: JBV1). A biztonsági szelep nem tartozéka a kazánnak, külön kapható kiegészítő!

JBV1 termosztatikus visszahűtő, biztonsági szelep.

Működési leírás:

A JBV1 termosztatikus visszahűtő szelep feladata a Sárkány vegyestüzelésű kazán túlfűtésének (több mint 100 °C vízhőmérséklet elérése) megakadályozása. Amikor a kazán víztér legfelső pontján (C9) csatlakoztatott szelep (JBV1) érzékelője (táguló eleme) eléri a max. 100 °C hőmérsékletet, a szelep töltő járata kinyit. A nyitott járatokon keresztül (C5) hálózati hidegvíz kerül a kazán biztonsági vízterébe, amely a kazánt 5-6 °C –kal visszahűti, miközben az ürítő járaton (C4) keresztül a hűtővíz távozik a lefolyóba, csatornába. Amikor a szelep táguló elemének hőmérséklete határhőmérséklet alá esik (kb 95 °C) a töltő-ürítő járatok alapállapotba zárnak a következő beavatkozásig. Egyes típusoknál előfordulhat hogy a C5 jelű csonk a kazán hátulján található!

A JBV1 termosztatikus biztonsági szelep a Sárkány kazáncsalád minden típusához csatlakoztatható!

Kazán feltöltés:

A telepítést követően a teljes fűtési rendszert a kazántöltő-ürítő csonkon keresztül töltsük fel vízzel. A kazántöltő csap csatlakozására a kazán hát oldalán, alul lévő 3/4" méretű belső menetes csonk szolgál. A kazántöltő csonk segítségével nem csak feltölteni tudjuk a rendszert, hanem itt tudjuk a fűtő vizet szükség szerint leengedni is. A töltés megkezdése előtt a fűtőtestek elzárócsapjait nyissuk ki. A töltést lassan megindíthatjuk, és addig folytatjuk, míg a tágulási tartály túlfolyóján a víz megjelenik, vagy a rendszerben a nyomás a légtelenítések elvégzése után eléri a kívánt mértéket. A töltést a vízvezeték csap, majd a kazántöltő csap elzárásával befejeztük, zárt rendszer esetén a hálózati víz összekötő csövét a kombinált töltőszeleppel összekötjük, a víznyomást ráengedjük, ellenőrizzük a rendszer nyomását, és előkészítjük a kazánt a begyújtásra, fűtésre.

Az első feltöltést a kivitelező szakember végezze!

Automatikus táplevegő szabályzó, huzatszabályozó (külön rendelhető!):

A szabályzó a kazán primer levegő ellátásának automatikus szabályozására szolgál, amivel az előremenő víz hőmérséklete a szabályzón beállított hőfok érték közelében tartható. A szabályzót a kazán C7 sz. ¾” –os csatlakozó pontján kell felszerelni és a 3. sz. láncon keresztül a hamutér ajtó csappantyújával összekapcsolni az A és B ábra szerint. A levegőszabályzó csappantyú alapbeállítását (B. ábra) a kazán hideg állapotában kell elvégezni úgy, hogy a szabályzót 60 C –ra állítjuk.

 

További tudnivalók a vegyestüzelésű kazánokhoz >>>


Vegyestüzelésű kazán, kazángyártás, kazán árak, akciós kazán. Hegesztéstechnika, hegesztéstechnikai, gépek, berendezések, felszerelések, hegesztőgépek, hegesztőgép, gép, szerszámok, szerszám, kisgép, Kaposvár, Dombóvár, Somogy, megye, HEG-FOR, munkavédelem, munkavédelmi, munkaruha, forrasztás, légtechnika, bosch, fúrógép, kézi, ipari, csiszolástechnika, kazán árak, csiszológép, mérőeszköz, szerviz, kölcsönzés, palást, hegesztéstechnika, hegesztéstechnikai, gépek, berendezések, felszerelések, hegesztőgépek, hegesztőgép, gép, szerszámok, szerszám, kisgép, vegyestüzelésű kazán Kaposvár, Dombóvár, Somogy, megye, HEG-FOR, munkavédelem, munkavédelmi, munkaruha, forrasztás, légtechnika, bosch, fúrógép, kézi, ipari, csiszolástechnika, csiszológép, mérőeszköz, szerviz, kölcsönzés, palást, hegesztéstechnika, hegesztéstechnikai, gépek, berendezések, vegyestüzelésű kazán